Telefon  +48 784 403 285

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Witaminy niezbędne w codziennym życiu

Wbrew pozorom odpowiednia suplementacja witamin nie dotyczy wyłącznie osób regularnie uprawiających sport. Te organiczne związki chemiczne są naturalne i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Odpowiednia suplementacja witamin może znacznie wpłynąć na jakość naszego życia: podniesie odporność, doda energii, poprawi wygląd cery. Duże niedobory poszczególnych witamin w organizmie mogą natomiast skutkować poważnymi chorobami, spadkiem sił witalnych, pogorszeniem wzroku czy nawracającymi zapaleniami skóry. Warto więc szybko reagować na sygnały, jakie wysyła nam własne ciało i nadrobić wszelkie deficyty.

Skąd biorą się witaminy?

Choć najlepszym źródłem witamin jest odpowiednio zróżnicowane i zbilansowane menu, nie zawsze dieta jest wystarczającym rozwiązaniem. Niektóre z organicznych związków chemicznych mogą być słabo przyswajalne lub wręcz niedostępne ze względu na wykluczenie poszczególnych składników potraw – wtedy niezbędna może okazać się suplementacja. Warto stosować ją zarówno jako wspomaganie przy deficytach witamin, jak i profilaktycznie. W przypadku poważnych niedoborów witamin należy skonsultować się z lekarzem.

Jak witaminy wpływają na nasze życie?

Każda z witamin pełni inną, ale równie ważną funkcję w organizmie człowieka. Wpływają na każdą sferę naszego życia: od odpowiedniego rozwoju mięśni i kości, przez rozwijanie zmysłów i budowanie bariery ochronnej przed infekcjami, po samopoczucie, zdolność skupiania się, pamięć, a nawet wygląd. Często niedobory witamin zauważalne są gołym okiem – wypadanie włosów, szara cera lub częste stany zapalne, suchość i zbyt szybkie starzenie się skóry, złe samopoczucie – każda z tych rzeczy może mieć przyczynę w braku odpowiednich witamin. 

Jakie witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Wyróżnia się kilka witamin bądź ich grup, które znacznie wpływają na nasze zdrowie. Każda z nich pełni inne zadania. Możemy znaleźć je w różnych rodzajach pożywienia - warto zadbać o to, by w naszym menu znalazło się miejsce na wszystkie z nich.

 Witamina A – najbardziej znana jest z tego, że odpowiada za jakość wzroku. To dzięki niej dobrze orientujemy się w przestrzeni nawet przy przyćmionym świetle. Odgrywa też ważną rolę w kształtowaniu się i wzroście kości. Reguluje pracę nabłonka – obecnego w skórze, rogówce oka czy przewodzie pokarmowym, chroniąc go przed infekcjami ropnymi. Objawami jej niedoboru może być kurza ślepota, suchość rogówki, zaburzenia wzrostu lub zmiany skórne i częste infekcje. Występuje w nabiale oraz owocach i warzywach pełnych karotenów, takich jak marchew, papryka, pomidory.

 Witamina D – pełni ważną funkcję regulacji pracy całego organizmu. Odpowiada za prawidłowe wchłanianie fosforu i wapnia. Dzięki witaminom z grupy D kości i zęby są mocne i zdrowe. Jej braki powodują choroby kości i zębów, osłabienie mięśni. Znaleźć ją można w pełnym mleku, żółtkach jaj, olejach roślinnych i tłuszczach zwierzęcych, na przykład w tranie. W jej przyswajaniu bardzo ważną rolę odgrywają promienie słoneczne, dzięki którym w naszej skórze dochodzi do przekształcenia pochodnych cholesterolu w prowitaminę.

• Witamina E - działa jako przeciwutleniacz chroniący organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon biologicznych, przeciwdziałając między innymi zakrzepom krwi. Jest bardzo ważna w rozwoju płodu. Wspomaga wzrok i funkcjonowanie mięśni. Niedobór witaminy E objawia się ogólnym zmęczeniem, anemią, zmianami skórnymi, zaburzeniami systemu nerwowego, bólem i zanikaniem mięśni. Produkty bogate w tę witaminę to między innymi orzechy, pieczywo razowe, ryby, zielone warzywa liściaste, masło, oleje roślinne, kiełki pszenicy i migdały.

• Witamina K – od niej zależy prawidłowe krzepnięcie krwi. Uczestniczy też w procesach budowania tkanki kostnej metabolizując wapń. Jej niedostatki powodują zaburzenia krzepnięcia krwi, przyczyniają się do chorób serca i zaburzeń pracy jelit. Witaminę K można pozyskać na przykład z zielonych warzyw takich jak brokuł, szpinak, sałata, ogórek czy awokado. Obecne są ponadto w jajkach, jogurtach naturalnych, serach i oleju sojowym.

• Witamina C – najpopularniejsza z witamin. Wspiera układ odpornościowy, spowalnia starzenie się skóry, reguluje ciśnienie krwi i ilość cholesterolu. Jej niedobór może doprowadzić do szkorbutu, pękania naczyń krwionośnych, zwiększa podatność na infekcje i spowalnia gojenie się ran. Znajdziemy ją w cytrusach, owocach leśnych, cebuli, pomidorach, jabłkach, a nawet ziemniakach.

• Witaminy grupy B - dodają nam energii, regulują pracę serca, układu krwionośnego oraz nerwowego, wspomagają mózg, biorą udział w syntezach hormonów. Wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Szczególnie trudna do utrzymania na odpowiednim poziomie może być witamina B12, której brak często bywa przyczyną anemii. Ich niedobór prowadzi do trwałych uszkodzeń układu nerwowego i przewodu pokarmowego, zmian skórnych, osłabienia mięśni, złego samopoczucia, zmęczenia. Ich źródłem jest mięso, nabiał, czekolada, otręby, zielone warzywa liściaste, podroby, soja.

Jak widać, witaminy wpływają na każdy aspekt naszego zdrowia i jakości życia. Odpowiednie suplementy diety mogą zupełnie zmienić codzienne funkcjonowanie organizmu: wspomagać koncentrację, dodać energii, podnieść odporność i poprawić wygląd cery.